שינה טובה
30 ינו, 2020

כך תעברו עוד משמרת לילה בשלום

עבודה בשעות "הפוכות" היא אתגר לא פשוט. קבלו כמה עצות כדי להפוך את זה לקל יותר.
כך תעברו עוד משמרת לילה בשלום

התקבלתם לעבודה במשמרות ליליות ואתם מודאגים באשר להשפעתה על השינה שלכם, על בריאותכם ועל חיי המשפחה? קודם כל – אתם לא לבד. עובדים רבים בישראל, ליתר דיוק מעל חצי מיליון איש, נאלצים לעבוד במשמרות ליליות.

בין אם מדובר על עולם הביטחון בו "לא ינום ולא יישן שומר ישראל", בין אם מדובר בחברות הפועלות בשוק הבינלאומי וצריכות להיות עם יד על הדופק לאורך כל שעות היממה ובין אם מדובר בבתי חולים, חברות תובלה או חברות תעופה. לא משנה באיזה סוג עבודה אתם עובדים, המשמרות הליליות הופכות את הלילה ליום ומוציאות את הגוף מאיזון. עם זאת, לא הכל שחור ויש לכך גם פתרונות: הנה כמה טיפים שיקלו עליכם במשמרות הליליות כל הדרך לאיזון גופני ונפשי.

אז שיהיה לילה טוב והמשך עבודה נעימה:

הכינו את גופכם לשינוי
כמו כל דבר בחיים, גם לקראת עבודה במשמרות ליליות כדאי להכין את הגוף לשינוי הדרמטי, ומומלץ לעשות זאת לפחות שלושה ימים מראש. כך, אם למשל אתם עומדים להתחיל משמרות ליליות בין השעות 12 בלילה ועד 6 בבוקר, התחילו לשנות את השינה שלכם בהדרגה משנת לילה רגילה לשנת בוקר –צהריים.

הסדירו את השעון הביולוגי שלכם
התעוררתם בצהריים ואתם מרגישים כבדים ועייפים? בהנחה שהשמש זורחת בחוץ צאו לסיבוב קטן ותנו לאור השמש לחלחל אל גופכם. השמש תאותת לשעון הביולוגי של הגוף שהגיע הזמן להעיר את כל המערכות מחדש.

שוחחו עם המשפחה על השינוי הצפוי
אם אתם רווקים, כנראה שאין לכם בעיה גדולה עם משמרות ליליות, אבל בעלי המשפחות שבכם צריכים להבין כי לעבודה לילית יש השלכות משפחתיות אליהן צריך להתייחס בכובד ראש. לכן מומלץ מאוד לשתף את בני המשפחה בקשר לשעות השינה החדשות שלכם, ולבקש את הבנתם והתחשבתם בשעות בהם אתם ישנים.

טיפים איך לעבור משמרת לילה בשלום

המשיכו עם שעות השינה החדשות גם בימים ללא משמרות לילה
ככל שהדבר ניתן, ואם מדובר בשינוי שעות העבודה לטווח ארוך יחסית, נסו להמשיך עם שעות השינה מהבוקר ועד הצהריים גם בימים בהם אין לכם משמרות ליליות. הדבר יאפשר לגופכם להסתגל לשינוי ולשנות את "כיבוי" ו"הדלקת" מערכות הגוף בהתאם לזמני השינה החדשים.

שימו לב למזון שנכנס לכם לפה
בעבודה במשמרות לילה סדר היום משתנה, והשעון הפנימי המשפיע גם על חילוף החומרים יוצא מאיזון. אחת ההשפעות לכך היא נטייה לאכול אוכל שומני וכבד במהלך הלילה, מה שעלול לגרום לעלייה במשקל. לכן, על מנת לשמור על בריאותכם הקפידו לאכול במהלך הלילה ארוחות עשירות בחלבונים ודלות בשומנים ומלחים. מרק ירקות, סלטים, פירות, טונה, ביצה, אגוזים וכריכים מדגנים מלאים – כל אלו יוכלו להוות ארוחה לילית משביעה ובעיקר כזו שתשמור על בריאותכם.

שתו קפה, אבל בקטנה
הקפאין מצליח לשמור על רובנו ערניים גם בשעות הקטנות של הלילה, אבל צריכה מוגברת שלו יכולה לגרום להפרעות במערכת העיכול ובמערכת השרירים. מרגישים עייפים במשמרת הלילה ומחליטים לשתות קפה? אין בעיה. רק עשו זאת בצורה מדודה, כלומר – שתו לאורך הלילה כמות קטנה של בערך רבע כוס אחת לכמה שעות. שתייה מדודה כזו תשפר את יכולתכם הקוגניטיבית ולא תפגע בגופכם.

הימנעו משעות נוספות
מציעים לכם יותר כסף בתמורה לשעות נוספות במהלך היום? ותרו בנימוס. העבודה הלילית מעמיסה גם כך מתחים רבים על הגוף והעלות הכספית שתרוויחו כתוצאה מאותה עבודת אקסטרה, לא תהיה שווה את הפגיעה המצטברת במערכות גופכם.



עוד בנושא