מדע ובריאות
30 מאי, 2019

אבוד בחלל: למה כדאי לכם לחלום בהקיץ?

הילד בוהה בחלל האוויר? המחשבות שלכם נודדות באמצע היום? מצוין. אולי זה מה שיהפוך אתכם יצירתיים יותר ויחזיר את שלוות הנפש.
חלום בהקיץ

כל מי שבילדותו חלם בהקיץ במהלך שיעור בבית הספר או פעולה בתנועת הנוער, זכה לגערות נוסח "תתעורר!" או "את איתנו?" והקיץ מתוך מחשבה, הגיג או זיכרון אל תוך המציאות.

אבל האמת היא שנפלא לחלום בהקיץ: הניתוק הקצר מהסביבה המידית והריחוף הזמני אל עולם הדמיון והמחשבה יוצרים לנו מחשבות מרעננות, מחדדים תובנות ואמנם ישנם חלומות בהקיץ שקשורים לדאגות החיים – אבל לעתים הם מספקים לנו דווקא הפוגה מבורכת.

למה טוב לחלום בהקיץ ואיך זה תורם לנו?

חלום בהקיץ הוא מצב ביניים שבין ערות לשינה. בעבר הרחוק קשרו חלומות בהקיץ לעצלות או קושי להבדיל בין פנטזיה למציאות. מחקר מקיף שנערך בשנות ה-60 בהובלת הפסיכולוגים ג'רום סינגר מאוניברסיטת ייל וג'ון אנטרובוס מניו יורק סיטי קולג', מצא כי ישנם חלומות בהקיץ מהנים וחלומות של רגשות אשם ופחד.

מחקר שערך הפסיכולוג אריק קלינגר בשנות ה-80 הראה כי רוב החלומות בהקיץ הם על אירועים רגילים ויומיומיים והם עוזרים לאדם לזכור ולעבד משימות שגרתיות. בנוסף, המחקר מצא כי אנשים שחולמים בהקיץ מעט יותר מהנורמה הם ככל הנראה בעלי חוזקות פסיכולוגיות מעל הממוצע ושיש בחלום הזה תועלת רבה.

לא רק ילדים חולמים בהקיץ, אלא גם מבוגרים. מחקר באוניברסיטת הרווארד מ-2010 סקר 2,200 מבוגרים בני 18 עד 88 ומצא שמחשבתם נודדת בקרוב ל-50% מהזמן, ולרוב בגלל מחשבות חיוביות. מחקר שפרסמו ב-2011 ד"ר דייוויד פלדמן וד"ר דאיין דרהר גילה כי סוגים מסוימים של חלומות בהקיץ גורמים לאנשים להיות פרודוקטיביים יותר.

חלומות בהקיץ

 

במחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה התבקשו הנבדקים להמציא שימושים חדשים לפריטים שונים. לצורך כך הם התבקשו לבצע משימה משעממת במיוחד, במטרה לגרום להם לחלום בהקיץ. הממצאים העידו שהם חלמו והציעו רעיונות מפתיעים, והחוקרים הסיקו כי חלום בהקיץ מסייע לנו להיות יצירתיים יותר.

עוד מצאו החוקרים כי חלום בהקיץ מאפשר למוח להתרענן, להפסיק להתאמץ בנוגע לבעיה מסוימת ולמצוא זווית חדשה להתבוננות במצב. נראה כי תשומת לב במודע לבעיה היא לא הדרך הטובה ביותר לפתור את זה, ואולי עדיף לחלום בהקיץ על נושא מסוים ולתת למוח להבינו – בלי ה"עזרה" שלנו.

מחקר של אוניברסיטת ויסקונסין ומכון מקס פלאנק למדעי המוח גילה שלאנשים שנוטים לחלום בהקיץ יש מוח פעיל יותר וזיכרון טוב יותר. החוקרים מצאו כי המשתתפים אשר חלמו בהקיץ במהלך משימות קלות לביצוע זכרו יותר מידע, גם כאשר תשומת לבם הוסחה.

זאת ועוד: חוקרים באוניברסיטת בריטיש קולומביה הסיקו ממחקרם, שנערך באמצעות סריקות MRI, כי חלום בהקיץ גורם לחלק במוח שבו מתרכזת הפעילות העוסקת בפתרון בעיות לעבוד טוב יותר. בנוסף, חלום בהקיץ מרגיע לעתים אנשים הסובלים מחרדות. לדוגמה אדם החושש מטיסות יכול בחלום בהקיץ לשחזר את השלבים השונים שכוללת טיסה, מההגעה לשדה התעופה ועד לרגע ההמראה. חלום בהקיץ שכזה עוזר למוח לעכל ולהתרגל לסיטואציה.

גם סגולות רפואיות יש לבהייה מהורהרת בחלל האוויר. חלום בהקיץ יכול להוריד לחץ דם וישנם חוקרים הסבורים שהוא מעין היפנוזה עצמית, שמפחיתה תחושות של מתח ולחץ ומאפשרת לחולמים להתכונן נפשית למצבים שהם אמורים לעבור בזמן הקרוב כמו מבחן או לידה. אלברט איינשטיין תואר על ידי מכריו כאדם שחולם בהקיץ לא מעט, והאגדה מספרת כי המחשבות הראשונות בנוגע לתורת היחסות התגנבו אל מוחו כבר בגיל 16 בשעה שחלם בהקיץ.

גם צ'רלס דרווין ופרידריך ניטשה נחשבו לחולמים גדולים בהקיץ. גם אם לא תמציאו כמוהם תאוריה פורצת דרך או הגות פילוסופית חדשנית, תרשו לעצמכם לחלום בהקיץ – זה יהפוך אתכם יצירתיים, רגועים וממוקדים יותר ויאפשר לכם לחמוק לרגע לעולם שכולו שלכם.



עוד בנושא