הורים
03 מרץ, 2019

למה חשוב להקריא לילד סיפור לפני השינה?

רוצים ילד עם דמיון מפותח ואוצר מילים עשיר? תתחילו להקריא לו סיפור לפני השינה. הנה 7 סיבות שישכנעו אתכם למה זה כל כך חשוב.
למה חשוב להקריא לילד סיפור לפני השינה

הבית שקט ורגוע. הילדים כבר אחרי ארוחת ערב ומקלחת. עכשיו זה הזמן המתאים להתכרבל ביחד מתחת לשמיכה ולהקריא להם סיפור לפני השינה שיגרום להם לצלול לשנת לילה מתוקה. טקס קריאת סיפור לפני השינה לילדים הוא מנהג הורי שקיים כבר דורי דורות. אבל בעידן שבו יש כל כך הרבה אטרקציות אחרות – טאבלטים, טלוויזיות חכמות וקונסולות משחקים, אסור לתת למסורת היפהפייה הזאת להתמסמס לטובת המסכים.

להקראת ספרים לילדים יש הרבה מעלות עד שמומחים להתפתחות הילד ממליצים לבסס את המנהג הזה ברגע שההורה מרגיש שהוא רוצה בכך, גם אם מדובר בתינוק בן יומו. הם גם ממליצים להמשיך בו אפילו אחרי שהילד כבר יודע לקרוא בעצמו. לקראת חג הפסח שהולך ומתקרב, אותו חג שמשמר את המסורת הוותיקה של מספרי סיפורים ברוח "והגדת לבנך", בואו נבין מדוע כל כך חשוב לקרוא לילד סיפור לפני השינה לילדים:

זה מחזק את הקשר עם הילד

אם זכיתם לשמוע סיפורים לפני השינה מההורים שלכם, ודאי אתם זוכרים את התחושה החמימה והנינוחה של האזנה לקול שלהם. בסיומו של עוד יום עמוס, זמן האיכות המיוחד סביב הקראת הספר מייצר מפגש אינטימי וקרוב בין הורים לילדים, גם פיזית וגם רגשית.

זה מפתח את הדמיון

בעידן התזזיתי הנוכחי, שבו ילדים מוצפים כל היום בגירויים ויזואליים ובמסכים, יש להם הרבה פחות הזדמנויות להשתמש בדמיון. כשמקריאים סיפור לילד הוא מפתח את יכולת החשיבה המופשטת, את היצירתיות ואת המיומנות להמריא על כנפי הדמיון.

סיפור לילדים לפני השינה

זה מעודד רכישת מיומנויות חשובות

מחקרים נירולוגיים מהשנים האחרונות הראו שכאשר הורים (וגורמים מטפלים אחרים), מקיימים תקשורת מילולית עם ילדים, כזו שכוללת גם הקראת סיפורים, הילדים לומדים מכך הרבה: הם משפרים את המיומנויות הלוגיות, לומדים מהר יותר את השפה ואוצר המילים שלהם עשיר יותר. הם מסגלים לעצמם גם תכונות חשובות כמו היכולת להקשיב, להתרכז וליצור הקשרים בין האיורים לבין המילים – יכולות שלא פשוט לרכוש בעידן הנוכחי.

זה הופך את הקריאה להרגל אהוב

כשילד מתרגל להיפגש עם הספר לפני השינה, מתבססים אצלו הרגלי קריאה שיילוו אותו בהמשך החיים. ילדים שנחשפים להרבה ספרים מגיל צעיר מקשרים קריאה עם חמימות רגשית, קירבה אנושית והנאה. אם תרגילו את הילד מגיל צעיר שקריאה היא דבר מהנה ומבורך, לא תצטרכו לריב אתו על זה בהמשך – להפך, כשיגדל אולי תצטרכו לאלץ אותו להניח את הספר וללכת לישון.

זו פלטפורמה נהדרת להעברת מסרים

כשאתם מכורבלים במיטה יחד עם הילד ועם ספר, זו הזדמנות מצוינת ללמד אותו מסרים חשובים לחיים דרך הסיפור. הסבירו לו עם מה אתם מזדהים או לא מזדהים בעלילה, שאלו אותו שאלות ואתגרו את החשיבה שלו. הזמן האינטימי והקרוב הזה מאפשר גם לשוחח דרך הסיפורים על מה שקרה היום ולהיחשף לעולמו הפנימי של הילד. התגובות שלו לסיטואציות מסוימות בעלילה מעידות בין השאר, על מה שמסקרן אותו, מטריד אותו ומעורר בו תגובות שליליות או חיוביות.

זה משפר את יכולת הלמידה בטווח הארוך

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אוקספורד הראה עד כמה חשוב להקריא לילדים סיפור לפני השינה לילדים גם אחרי שהם יודעים לקרוא בעצמם, אפילו אחרי גיל 9. במחקר השתתפו 1,000 ילדים בני 11-7.לילדים שהמשיכו להקריא להם סיפורים לפני השינה, גם אחרי גיל 9, היו יכולות לימודיות טובות יותר.

זה עוזר לילד להירדם

וזו, בשורה התחתונה, הסיבה שלשמה נתכנסנו לפני שהבנו את כל היתרונות האחרים: קריאה משותפת בספר היא חלק בלתי נפרד מטקס השינה, שמסמל את סוף היום ועוזר לכולם להוריד הילוך ולהיכנס ל"זמן שינה". כשמקריאים לילד בקול רך ומונוטוני אפשר לראות איך רמת העוררות יורדת והעפעפיים הקטנות שלו נעצמות. אם תבחרו ב"יוליסס", אולי זה יעבוד מהר יותר.



עוד בנושא